Tentang Wagiman

Assalamualaikum kepada semua pengunjung. Untuk makluman semua, Wagiman bukan seorang ustaz (baru nak start). Wagiman cuma insan biasa, tidak punya apa apa kelebihan dari apa jua sudut . Tiap soalan yang menerjah email atau tagboard akan Wagiman jawab berdasarkan kefahaman Wagiman kepada soalan yang diajukan dengan di iringi sedikit ilmu rawatan. Jika pengunjung melakukan apa yang Wagiman sarankan dan berjaya keluar dari masalah yang dihadapi janganlah diberikan kepujian itu kepada Wagiman kerana kepujian dan sanjungan itu hanya milik ALLAH jua kerana tanpaNYA kita semua tidak akan dapat melakukan apa yang sedang kita lakukan sekarang ini. Insya-Allah, semua email akan Wagiman layan seadanya. Lambat atau cepat bergantung kepada masa yang Wagiman miliki. Segala kemuskilan sila email kepada ........

Tentang blog ini

Blog ini grenbara.blogspot.com adalah sambungan kepada blog utama sy di grenbara.bravejournal.com. Oleh kerana Bravenet.com (pelayan utama bravejournal.com) telah mengenakan terma dan syarat baru kpd semua penguna percuma mereka, maka sy terpaksa mencari pelayan lain bagi meneruskan kesinambungan grenbara di alam siber ini. Sy akan terus mengekalkan grenbara.bravejournal tetapi hanya akan melakukan update seterusnya disini.


Pengikut Setia

Anda Pengunjung ke

28 June 2013

Soal Jawab Agama: Fiqah Amali: Harta Wakaf

Mengurus Harta Wakaf di Surau
Fiqah Amali
Ustaz Fadzli Al Yamani


Soalan:
 
Bolehkah buku lama yang diwakafkan dijual dan duit tersebut dimasukkan ke dalam akaun surau?
 
Bagaimanakah cara mengurus buah-buahan daripada pokok wakaf di dalam kawasan surau? Bolehkah buah-buahan tersebut dimakan oleh orang ramai?
 
 Jawapan:
 
 
Buku yang diwakafkan dan segala harta wakaf sekali-kali tidak boleh dijual kerana ia milik Allah s.w.t.
 
Buah-buahan daripada pokok wakaf boleh diuruskan oleh pihak yang bertanggungjawab mengurus surau seperti para ahli jawatan kuasa. Jika dijual, maka hasilnya akan digunakan untuk perkara berkaitan surau.
 
Buah-buahan tersebut boleh dimakan oleh orang ramai setelah mendapat keizinan daripada pihak yang bertanggungjawab kerana memakannya tanpa izin adalah haram.
 
SOLUSI ISU 47


<<<<<<<<<<<<  ®  v  ®  >>>>>>>>>>>>
 
** catatan  w@gim@n**
Jika anda bercadang untuk menyebar atau menyalin atau menempek artikel ini dimana mana blog atau media cetak pastikan anda meletakkan nama asal penulis dan penerbit artikel dan jangan lupa url (http://) dimana  artikel ini di salin. Sebarang penerbitan semula bagi tujuan komersil hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada penulis atau media/syarikat dimana artikel ini diterbitkan. Sebarang tindakan mahkamah daripada pihak berkenaan adalah diluar tanggungjawab pemilik blog ini.
  
2013  ® ©HAK CIPTA  SELEBET  INTERNATIONAL 
* Jadilah seorang bloger yg sentiasa menghargai
 hasil kerja  blogers @ penulis @ penerbit lain dengan tanpa segan silu
  memberi  kredit line  kepada mereka . Paparkan kreativiti
 mereka  dengan  menampilkan dari mana asal usul
bahan  asal yg anda salin dan tempek itu.