Tentang Wagiman

Assalamualaikum kepada semua pengunjung. Untuk makluman semua, Wagiman bukan seorang ustaz (baru nak start). Wagiman cuma insan biasa, tidak punya apa apa kelebihan dari apa jua sudut . Tiap soalan yang menerjah email atau tagboard akan Wagiman jawab berdasarkan kefahaman Wagiman kepada soalan yang diajukan dengan di iringi sedikit ilmu rawatan. Jika pengunjung melakukan apa yang Wagiman sarankan dan berjaya keluar dari masalah yang dihadapi janganlah diberikan kepujian itu kepada Wagiman kerana kepujian dan sanjungan itu hanya milik ALLAH jua kerana tanpaNYA kita semua tidak akan dapat melakukan apa yang sedang kita lakukan sekarang ini. Insya-Allah, semua email akan Wagiman layan seadanya. Lambat atau cepat bergantung kepada masa yang Wagiman miliki. Segala kemuskilan sila email kepada ........

Tentang blog ini

Blog ini grenbara.blogspot.com adalah sambungan kepada blog utama sy di grenbara.bravejournal.com. Oleh kerana Bravenet.com (pelayan utama bravejournal.com) telah mengenakan terma dan syarat baru kpd semua penguna percuma mereka, maka sy terpaksa mencari pelayan lain bagi meneruskan kesinambungan grenbara di alam siber ini. Sy akan terus mengekalkan grenbara.bravejournal tetapi hanya akan melakukan update seterusnya disini.


Pengikut Setia

Anda Pengunjung ke

30 November 2012

Index Soal Jawab SolatSoal Jawab SOLAT
 
“Dirikanlah
solat dari sesudah
matahari tergelincir
sampai gelap malam dan
Qur`anal fajri. Sesungguhnya
Qur`anal fajri itu disaksikan”(QS. Al-Isra`: 78)
 
 
Firman Allah S.W.T dlm surah  An-Nissa ayat 103
 
“Sesungguhnya sholat itu adalah fardhu (kewajiban)
yang telah ditentukan waktunya atas orang-orang yang beriman”
Al-Munafiqun ayat 9,Allah SWT telah berfirman:
“ ...hai orang-orang yang beriman,
janganlah harta-hartamu dan anak-anakmu
melalaikan kamu dari mengingat Allah (melaksanakan sholat lima waktu).
Barang siapa yang berbuat demikian maka mereka itulah orang-orang yang merugi..”
   
Surah (Al-'Ankabuut 29:45)
  Dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar; dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya); dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.
 
 
Rasulullah bersabda maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ” ( Riwayat at-Tirmidzi )

“Shalat adalah tiang agama, barang siapa yang mengerjakannya berarti ia menegakkan agama, dan barang siapa meninggalkannya berarti ia meruntuhkan agama” (HR. Baihaqi)
 
 
Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada pengunjung semua, dibawah ini saya catatkan antara soal jawab mengenai Solat yg saya scan/copy/convert dari beberapa majalah tempatan. Antaranya soal jawab bersama Ustaz Fadzli Al Yamani (klik UFAY untuk mengenali beliau) dan beberapa penceramah/pendakwah yang lain
 
 

 
 
9. Lelaki solat pakai emas & sutera
8. Tertelan Makanan ketika Solat
7: Ganti Solat Sunat Masjid dengan Tasbih
6. Solat Sunat Tasbih

5. Solat dalam tandas

4. Meninggalkan Tahiyat Awal
3. Mandi wajib tanpa berwuduk
 2. Menahan Kencing dalam Solat
1. Tidak berjemaah di masjid/surau
 
<<<<<<<<<<<<  ®  v  ®  >>>>>>>>>>>>
 
** catatan  w@gim@n**
Jika anda bercadang untuk menyebar atau menyalin atau menempek artikel ini dimana mana blog atau media cetak pastikan anda meletakkan nama asal penulis dan penerbit artikel dan jangan lupa url (http://) dimana  artikel ini di salin. Sebarang penerbitan semula bagi tujuan komersil hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada penulis atau media/syarikat dimana artikel ini diterbitkan. Sebarang tindakan mahkamah daripada pihak berkenaan adalah diluar tanggungjawab pemilik blog ini.
  
2012  ® ©HAK CIPTA  SELEBET  INTERNATIONAL 
* Jadilah seorang bloger yg sentiasa menghargai
 hasil kerja  blogers @ penulis @ penerbit lain dengan tanpa segan silu
  memberi  kredit line  kepada mereka . Paparkan kreativiti
 mereka  dengan  menampilkan dari mana asal usul
bahan  asal yg anda salin dan tempek itu.