Tentang Wagiman

Assalamualaikum kepada semua pengunjung. Untuk makluman semua, Wagiman bukan seorang ustaz (baru nak start). Wagiman cuma insan biasa, tidak punya apa apa kelebihan dari apa jua sudut . Tiap soalan yang menerjah email atau tagboard akan Wagiman jawab berdasarkan kefahaman Wagiman kepada soalan yang diajukan dengan di iringi sedikit ilmu rawatan. Jika pengunjung melakukan apa yang Wagiman sarankan dan berjaya keluar dari masalah yang dihadapi janganlah diberikan kepujian itu kepada Wagiman kerana kepujian dan sanjungan itu hanya milik ALLAH jua kerana tanpaNYA kita semua tidak akan dapat melakukan apa yang sedang kita lakukan sekarang ini. Insya-Allah, semua email akan Wagiman layan seadanya. Lambat atau cepat bergantung kepada masa yang Wagiman miliki. Segala kemuskilan sila email kepada ........

Tentang blog ini

Blog ini grenbara.blogspot.com adalah sambungan kepada blog utama sy di grenbara.bravejournal.com. Oleh kerana Bravenet.com (pelayan utama bravejournal.com) telah mengenakan terma dan syarat baru kpd semua penguna percuma mereka, maka sy terpaksa mencari pelayan lain bagi meneruskan kesinambungan grenbara di alam siber ini. Sy akan terus mengekalkan grenbara.bravejournal tetapi hanya akan melakukan update seterusnya disini.


Pengikut Setia

Anda Pengunjung ke

01 August 2013

Soal Jawab Agama: Solat Tarawih berjemaah


Solat Tarawih Berjamaah.
 
Soalan:
Ramadhan tahun ini saya bercadang untuk menunaikan solat sunat Tarawih berjemaah di masjid setelah beberapa tahun tidak melakukannya kerana anak masih kecil. Saya merancang untuk membawa bersama anak yang berusia 5 tahun, tetapi bimbang anak lelaki saya hanya akan mengganggu jemaah lain. Adakah saya patut ke masjid atau bersolat sendiri sahaja di rumah? Ibu Penyayang, Sungai Petani, Kedah.
 
 
Jawapan:
 
 
Solat Tarawih terbaik dilaksanakan secara berjamaah berdasarkan hadis Rasulullah: Sesungguhnya sesiapa yang bersolat (Tarawih) bersama imam sehingga selesai maka Allah Menulis baginya (ganjaran seumpama) bersolat sepanjang malam. [Shahih Sunan al-Nasa’e, no: 1604]
 
Adapun membawa anak kecil untuk turut mendirikan solat Tarawih berjamaah, maka ia bergantung kepada disiplin anak kecil itu. Jika beliau dapat mendisiplinkan diri untuk turut mengikuti solat Tarawih sepenuhnya mengikut tertib imam sebagaimana para makmum, maka boleh membawanya. Ini adalah pilihan yang lebih baik kerana dapat membiasakan beliau dengan solat berjamaah di masjid dan semoga mendapat ganjarannya daripada Allah.
 
Namun jika beliau dibimbangi hanya akan bermain-main bersama kanak-kanak yang lain atau tidak mengikut tertib imam dengan baik, maka jangan dibawa ke masjid sebab ia benar-benar akan mengganggu jamaah yang lain.
 
Dalam kes kedua ini, lebih baik mendirikan solat Tarawih di rumah. Perlu diketahui bahawa solat Tarawih boleh didirikan bersendirian atau berjemaah, di masjid, surau, rumah atau di mana jua. Ia tidak terhad kepada berjemaah di masjid sahaja. Ia juga boleh dilaksanakan pada bila-bila masa selepas solat Isyak sehingga sebelum masuk solat Subuh. Ia tidak terbatas kepada sejurus selepas solat Isyak sahaja. Semua ini berdasarkan amalan Rasulullah sebagaimana yang tercatat dalam hadis-hadis yang sahih.
 
<<<<<<<<<<<<  ®  v  ®  >>>>>>>>>>>>
 
** catatan  w@gim@n**
Jika anda bercadang untuk menyebar atau menyalin atau menempek artikel ini dimana mana blog atau media cetak pastikan anda meletakkan nama asal penulis dan penerbit artikel dan jangan lupa url (http://) dimana  artikel ini di salin. Sebarang penerbitan semula bagi tujuan komersil hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada penulis atau media/syarikat dimana artikel ini diterbitkan. Sebarang tindakan mahkamah daripada pihak berkenaan adalah diluar tanggungjawab pemilik blog ini.
  
2013  ® ©HAK CIPTA  SELEBET  INTERNATIONAL  ™
* Jadilah seorang bloger yg sentiasa menghargai
 hasil kerja  blogers @ penulis @ penerbit lain dengan tanpa segan silu
  memberi  kredit line  kepada mereka . Paparkan kreativiti
 mereka  dengan  menampilkan dari mana asal usul
bahan  asal yg anda salin dan tempek itu.