RAHSIA API BIRU
dan hikmat lemak
AMIR (bukan nama sebenar), seorang chef yang
cukup hebat dan memiliki pengalaman yang banyak dalam bidang masak memasak.
Dahulu, dia pernah bertugas selama beberapa tahun di salah sebuah hotel
terkemuka di ibu negara. Bukan calang-calang chef, Amir memegang jawatan Ketua
Chef di hotel tempat-nya bekerja. Kalau makanan di situ kurang enak dan gagal memenuhi
cita rasa pelanggan maka Amir yang akan bertanggungjawab.
Bab masak memasak memang menjadi kegemarannya
sejak kecil lagi, jadi tidak hairanlah hari ini Amir memiliki kepakaran dalam
bidang masakan dan memiliki pelanggan yang begitu ramai di restoran miliknya
sendiri. Restoran ini dibuka di sebuah kelab dekat ibu negara setelah Amir
melepaskan jawatannya sebagai Ketua Chef di hotel. Siapa Amir? Al Islam sendiri
belum lagi menemui lelaki ini.
Cerita Halim (bukan nama sebenar) yang
merupakan kawan kepada Amir, dia bukanlah hendak memburuk-burukkan kawannya
itu, tetapi kisah ini sengaja diceritakan untuk dikongsi kepada semua.
"Saya dah banyak kali tegur dan nasihatkan dia tapi dia buat tak peduli
sahaja. Saya cakap, jangan buat macam ini, tak elok, berdosa. Kita orang Islam
kena ikut cara Islam, berdosa kita bagi orang makan benda haram," kata
Halim.
Nasihat Halim tidak didengari, Amir tetap
menggunakan arak dalam setiap resipi masakannya terutama untuk masakan Cina.
Pekerja-pekerja-nya terpaksa akur pada arahan Amir walaupun menyedari hal itu
adalah haram. Kata Halim, arak yang digunakan oleh Amir adalah arak biasa, harganya
dari RM6 ke RM8 sebotol. Halim yang juga pernah memegang jawatan chef dan
pengurus di hotel bertaraf lima bintang selama lebih 20 tahun menerangkan, arak digunakan sebagai
penyedap atau penambah perisa dalam masakan.
Penggunaan arak juga dapat menyingkatkan
atau menjimatkan masa memasak, sebab itu kebiasaannya, orang Cina masak dengan
cepat terutama ketika mereka menggoreng sayur dan makanan laut. Kata Halim,
sebab makanan cepat masak kerana arak adalah panas, kalau direndam daging dalam
arak, daging pun boleh masak. Seperkara lagi, arak ada berbagai bagai jenis,
ada yang murah dan ada yang mahal. Arak jenis murah
biasanya digunakan di restoran dan hotel tiga bintang ke bawah sahaja manakala
arak yang mahal seperti Brandy dan Whiskey biasanya digunakan di hotel bertaraf
empat bintang hingga lima bintang.
Mungkin kata pernah lihat chef yang sedang
memasak dengan api naik menjulang-julang di dalam kuali. Menurut Halim, keadaan
ini dipanggil flambe.
Ia bertujuan mencantikkan persembahan memasak dan memperlihatkan kehebatan
tukang masak atau chef semata-mata. Kaedah membuat flambe biasanya dilakukan
dengan menggunakan minyak kelapa, minyak kelapa direnjis atau dicampak ke dalam
kuali ketika sedang memasak. Tapi harus berhati hati, ada sesetengah tempat
yang menggunakan arak untuk melakukan flambe. Arak yang digunakan adalah Brandy
dan Whiskey.
Tip menentukan makanan halal atau
tidak
MELIHATKAN keadaan ini sudah pasti kita mula
berasa bimbang hendak makan di restoran dan hotel. Jangan bimbang, Halim ada
tip untuk kita. Kata Halim, satu-satunya cara untuk mengesan arak di dalam
pesanan makanan adalah ketika kita sendawa kekenyangan. Jika sendawa yang berlaku tidak seperti biasa yakni anginnya keluar
melalui hidung maka tidak syak lagi makanan yang dihidangkan mengandungi arak!
Pesannya lagi, untuk mengesan sama ada
flambe dilakukan dengan menggunakan arak atau minyak kelapa, perhatikan
betul-berul warna api yang menjulang naik di dalam kuali. Jika apinya berwarna
biru maka silalah angkat kaki.
<<<<<<<<<<<< ® v ® >>>>>>>>>>>>
** catatan w@gim@n**
Jika anda bercadang untuk menyebar atau menyalin atau menempek artikel
ini dimana mana blog atau media cetak pastikan anda meletakkan nama asal
penulis dan penerbit artikel dan jangan lupa url (http://) dimana artikel ini di salin. Sebarang penerbitan
semula bagi tujuan komersil hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada
penulis atau media/syarikat dimana artikel ini diterbitkan. Sebarang tindakan
mahkamah daripada pihak berkenaan adalah diluar tanggungjawab pemilik blog ini.
2012 ® ©HAK CIPTA
SELEBET INTERNATIONAL ™
* Jadilah seorang bloger
yg sentiasa menghargai
hasil kerja
blogers @ penulis @ penerbit lain dengan tanpa segan silu
memberi
kredit line kepada mereka .
Paparkan kreativiti
mereka
dengan menampilkan dari mana asal
usul
bahan asal yg anda salin dan tempek itu.