Tentang Wagiman

Assalamualaikum kepada semua pengunjung. Untuk makluman semua, Wagiman bukan seorang ustaz (baru nak start). Wagiman cuma insan biasa, tidak punya apa apa kelebihan dari apa jua sudut . Tiap soalan yang menerjah email atau tagboard akan Wagiman jawab berdasarkan kefahaman Wagiman kepada soalan yang diajukan dengan di iringi sedikit ilmu rawatan. Jika pengunjung melakukan apa yang Wagiman sarankan dan berjaya keluar dari masalah yang dihadapi janganlah diberikan kepujian itu kepada Wagiman kerana kepujian dan sanjungan itu hanya milik ALLAH jua kerana tanpaNYA kita semua tidak akan dapat melakukan apa yang sedang kita lakukan sekarang ini. Insya-Allah, semua email akan Wagiman layan seadanya. Lambat atau cepat bergantung kepada masa yang Wagiman miliki. Segala kemuskilan sila email kepada ........

Tentang blog ini

Blog ini grenbara.blogspot.com adalah sambungan kepada blog utama sy di grenbara.bravejournal.com. Oleh kerana Bravenet.com (pelayan utama bravejournal.com) telah mengenakan terma dan syarat baru kpd semua penguna percuma mereka, maka sy terpaksa mencari pelayan lain bagi meneruskan kesinambungan grenbara di alam siber ini. Sy akan terus mengekalkan grenbara.bravejournal tetapi hanya akan melakukan update seterusnya disini.


Pengikut Setia

Anda Pengunjung ke

27 April 2012

Alam Yang Dua: Mayat Hitam Jadi Putih

Mayat Hitam Jadi Putih Selepas Diwudukkan
Diceritakan oleh
Ustaz Haron Ibrahim
 
Gambar Hiasan
 
TELAH banyak cerita dan kisah yang kita dengar atau baca mengenai kejadian mayat-mayat yang diaibkan Allah. Kisah dan kejadian-kejadian' itu memang menakutkan, tapi yang lebih penting bagi saya ialah kita sebagai hamba-Nya hendaklah insaf dan membersihkan diri kita supaya kita juga nanti tidak akan diaibkan sedemikian rupa. Sepanjang lebih 15 tahun menguruskan jenazah, memang banyak pengalaman pelik yang telah saya lalui.
 
Kisah yang ingin saya ceritakan kali ini ialah mengenai jenazah yang mendapat kemuliaan daripada Allah. Saya percaya, kisah ini dapat dijadikan pedoman supaya kita senriasa memilih jalan hidup yang lurus dan diredai Allah.
 
Kalau tidak silap saya, kisah ini berlaku dalam 12 tahun yang lalu. Ketika itu saya baru dua tiga tahun bekerja dengan Pejabat Agama Islam Klang. Yang menimbulkan keinsafan ialah apabila Allahyarham itu saya wudukkan saja, kulitnya yang hitam tiba-tiba bertukar menjadi putih kemerah-merahan. Wajahnya
 
pula perlahan-lahan bertukar seperti sedang tersenyum. Sangat tampan, berbeza dengan raut wajahnya semasa hidup. Mayat tanpa waris ini saya uruskan di Hospital Klang dan umurnya dalam lingkungan 60-an. Yalah...orang dah tua, wajahnya orang kata tak tampan berbanding orang muda. Tambahan pula Allahyarham ini mualaf, hitam pula kulitnya. Sudahlah begitu, kaki kanannya cacat pula.
 
Allahyarham ini saya uruskan dengan seorang lagi kawan. Nama gekarannya ANjang Aki. DIa guru saya dan telah meninggal dunia beberapa tahun lain. Semasa memandikannya, tak ternampak perubahan apa-apa. Tidak ada yang ganjil berlaku. Tapi yang luar riasany a, apabila kena saja wuduk, dengan takdir Allah kulitnya yang hitam dengan tidak semena-mena berubah wama menjadi kemerah-merahan.
 
Wajahnya yang kita kata tak lawa tiba-tiba pula menjadi tampan, dan yang menginsafkan saya, mukanya dalam keadaan tersenyum. Cukup tampan, manis dan menyejukkan mata. Bukan saya sahaja, malah arwah Anjang Aki yang sudah banyak pengalaman menguruskan jenazah juga terperanjat dengan kejadian itu.
 
"Haron! Haron," tiba tiba Anjang Aki memanggil saya. "Mayat ini cantiklah. Mari. Mari cepat tengok," katanya lagi sambil menyuruh saya memandang ke arah jenazah yang sedang kami uruskan itu.
 
Tanpa berlengah saya terus pandang wajah Allah­yarham. Allah Maha Besar... betul apa yang dicakapkan oleh Anjang Aki itu. Waktu itu kami menyaksikan kebesaran Allah dan kemuliaan yang diberikan-Nya kepada hamba-Nya yang soleh.
 
Mulanya memang kami tak sangka akan berlaku kejadian ini sebab semasa jenazah itu dimandikan tak ada perubahan berlaku. Tapi apabila saya mula wuduk-kan saja, bermula di bahagian muka, kulitnya yang hitam tiba-tiba beransur-ansur jadi putih.
Lebih menakjubkan, lepas itu kami saksikan macam darah dimasukkan ke dalam badannya. Dimulai dengan bahagian muka. Mula-mula sikit, tapi makin lama makin banyak. Darah itu kemudiannya turun perlahan-lahan sampai ke hujung kaki. Selain keanehan itu, tidak ada keanehan Iain yang berlaku. Badannya sejuk macam mayat biasa.
 
Bagi saya, kejadian tersebut menyerlahkan betapa Allah amat menyayangi hamba-Nya yang soleh. Balasan baik itu diberi dan ditunjukkan-Nya di dunia lagi.
 
Allahyarham ini memang saya kenal. Dia penduduk tetap Klang dan seorang yang sangat baik. Allahyarham selalu berulang-alik ke Masjid Sultan Sulaiman, Klang. Saya memang cam Allahyarham sebab sebelum itu saya dapat tahu dia meninggal dunia. Tambahan pula kaki kanannya cacat. Betis dan pahanya seperti melekat.
 
Apa yang mengagumkan kami ialah Allahyarham ini walaupun miskin, fakir, tapi dia tak pernah meminta-minta. Hidupnya ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Kerjanya ialah menjual ubat-ubatan tradisional dari satu tempat ke satu tempat.
 
Walaupun pendapatannya sedikit, tapi dia cuma terima wang harga ubatnya saja. Kalau orang beri dia iebih, sebagai sedekah, dia tak ambil. Dia akan pulang-kan balik wang itu kerana prinsip hidupnya ialah dia tidak mahu orang bersimpati dengan dirinya. Dia mahu berdikari walau macam mana sulit sekalipun.
 
Saya juga diberitahu, apabila Allahyarham membeli roti, selalunya dia akan beli dua ketul. Sebagai contoh, kalau roti itu harganya 50 sen seketul, dia akan beli dua ketul. Seketul dia makan dan seketul lagi dia beri pada budak yang tolong membelikan roti itu.
 
Selain itu, Allahyarham cuma ada sepasang pakaian saja dan sehelai tuala. Apabila dia hendak mandi, pakaian yang kotor itu dia basuh. Selepas mandi pakaian itu dijemur dan dia pakai tuala. Apabila pakaiannya sudah kering, baru dia pakai semula pakaian tadi. Tuala itu dia jemur semula supaya boleh dipakai balik.
 
Satu lagi, Allahyarham tidak mempunyai isteri dan anak. Selain itu dia suka berhijrah dari masjid ke masjid kerana tidak mempunyai rumah sendiri. Kalau Allahyarham hendak beli rumah memang tak mampu sebab dia tak ada wang. Tapi Allahyarham ini bukan orang yang suka meminta-minta. Walaupun dia layak untuk mendapat bantuan daripada Majlis Agama Islam Selangor, tapi dia tak mahu memohon.
 
Begitulah kemuliaan yang Allah berikan kepada orang yang soleh dan zuhud. Bagi saya yang mengenali Allahyarham, memang layaklah dia mendapat kemu­liaan sedemikian rupa.
 
Koleksi cerita mayat.  Pedoman dan ikhtibar
<<<<<<<<<<<<  ®  v  ®  >>>>>>>>>>>>
 
** catatan  w@gim@n**
Jika anda bercadang untuk menyebar atau menyalin atau menempek artikel ini dimana mana blog atau media cetak pastikan anda meletakkan nama asal penulis dan penerbit artikel dan jangan lupa url (http://) dimana  artikel ini di salin. Sebarang penerbitan semula bagi tujuan komersil hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada penulis atau media/syarikat dimana artikel ini diterbitkan. Sebarang tindakan mahkamah daripada pihak berkenaan adalah diluar tanggungjawab pemilik blog ini.
  
2012  ® ©HAK CIPTA  SELEBET  INTERNATIONAL  ™
* Jadilah seorang bloger yg sentiasa menghargai
 hasil kerja  blogers @ penulis @ penerbit lain dengan tanpa segan silu
  memberi  kredit line  kepada mereka . Paparkan kreativiti
 mereka  dengan  menampilkan dari mana asal usul
bahan  asal yg anda salin dan tempek itu.