Tentang Wagiman

Assalamualaikum kepada semua pengunjung. Untuk makluman semua, Wagiman bukan seorang ustaz (baru nak start). Wagiman cuma insan biasa, tidak punya apa apa kelebihan dari apa jua sudut . Tiap soalan yang menerjah email atau tagboard akan Wagiman jawab berdasarkan kefahaman Wagiman kepada soalan yang diajukan dengan di iringi sedikit ilmu rawatan. Jika pengunjung melakukan apa yang Wagiman sarankan dan berjaya keluar dari masalah yang dihadapi janganlah diberikan kepujian itu kepada Wagiman kerana kepujian dan sanjungan itu hanya milik ALLAH jua kerana tanpaNYA kita semua tidak akan dapat melakukan apa yang sedang kita lakukan sekarang ini. Insya-Allah, semua email akan Wagiman layan seadanya. Lambat atau cepat bergantung kepada masa yang Wagiman miliki. Segala kemuskilan sila email kepada ........

Tentang blog ini

Blog ini grenbara.blogspot.com adalah sambungan kepada blog utama sy di grenbara.bravejournal.com. Oleh kerana Bravenet.com (pelayan utama bravejournal.com) telah mengenakan terma dan syarat baru kpd semua penguna percuma mereka, maka sy terpaksa mencari pelayan lain bagi meneruskan kesinambungan grenbara di alam siber ini. Sy akan terus mengekalkan grenbara.bravejournal tetapi hanya akan melakukan update seterusnya disini.


Pengikut Setia

Anda Pengunjung ke

19 August 2011

Soal Jawab Agama: Ramadan: guna gas bagi penyakit asma

Fatwa Sana Sini
Ketahui apa yang anda lakukan
Batalkah puasaku hari ini?

12. Penderita asma memerlukan gas untuk melegakan penderitaanya, bagaimana pula?

Di dalam hal ini, Ibn Bazz mengatakan pesakit asma dibolehkan untuk mendapatkan rawatan melalui semburan gas ke dalam mulut jika keadaan amat memerlukan dan puasanya tidak terbatal.  Hal ini berdasarkan firman Allah di dalam surah al-Anam ayat 19 yang bermaksud:

“Padahal sesunguhnya Allah telah menjelaskan kepada kamu
apa yang diharamkan-Nya atas mu, kecuali apa yang terpaksa kamu memakannya.”

Hal ini tidak menyerupai makan dan minum, ia mirip dengan situasi mengambil contoh darah untuk tujuan ujian makmal dan suntikan untuk merawat penyakit, bukanlah alat untuk menyuap makanana ke dalam badan.

Manakala bagi Zaharuddin Abd. Rahman pula, ulama seluruh dunia berbeza pendapat tentang hal tersebut, ada yang menolak dan ada yang mengatakan puasa terbatal.  Bersandarkan pada kajian terperinci yang dibuat oleh doctor perubatan, mendapati gas semburan itu mempunyai jisim jisim putih yang jelas kelihatan jika disemburkan keatas kertas.  Hampir 90 peratus daripada gas itu akan terus masuk dan melekat di esophagus serta terus ke perut.
Dari kajian itu, Majlis Fiqh Antarabangsa yang bersidang pada Julai 2007 telah membuat ketetapan, semburan gas penyakit asma, membatalkan puasa.  Keputusan itu, kemudiannya ditarik balik untuk dibincangkan dengan lebih terperinci.

Bagaimanapun, Syeikh At-Tantawi, Syeikh Dr. Muhd. Uqlah, berpendapat, puasa tidak batal kerana gas  itu hanya berhenti setakat di paru paru saja dan tidak masuk ke dalam perut.  Hal ini berlainan pula hukumnya bagi ubat asma yang dihidu melalui hidung, ia akan membatalkan puasa kerana ia akan masuk terus ke kepala (fatwa Dr. Md.Uqlah)

Di dalam hal ini ulama terlalu berhati hati untuk mengeluarkan pendapat kerana menggunakan gas inhaler bukan dibuat kerana suka suka atau terdorong oleh nafsu lapar.  Penggunaan ubat itu adalah atas dasar keperluan yang mendesak.

AL ISLAM Ogos 2011
 
<<<<<<<<<<<<  ®  v  ®  >>>>>>>>>>>>
 
** catatan  w@gim@n**
Jika anda bercadang untuk menyebar atau menyalin atau menempek artikel ini dimana mana blog atau media cetak pastikan anda meletakkan nama asal penulis dan penerbit artikel dan jangan lupa url (http://) dimana  artikel ini di salin. Sebarang penerbitan semula bagi tujuan komersil hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada penulis atau media/syarikat dimana artikel ini diterbitkan. Sebarang tindakan mahkamah daripada pihak berkenaan adalah diluar tanggungjawab pemilik blog ini.
  
2011  ® ©HAK CIPTA  SELEBET  INTERNATIONAL 
* Jadilah seorang bloger yg sentiasa menghargai
 hasil kerja  blogers @ penulis @ penerbit lain dengan tanpa segan silu
  memberi  kredit line  kepada mereka . Paparkan kreativiti
 mereka  dengan  menampilkan dari mana asal usul
bahan  asal yg anda salin dan tempek itu.